Zelf graszoden leggen, zo doe je het!

Je hebt groen vingers en genoeg tijd? Dan kan je zelf graszoden leggen. Je wil een nieuw en donkergroen gazon? Dan helpen wij je op weg met deze snelle methode, waardoor je binnen de veertien dagen een nieuw prachtig gazon hebt.

Je leest welke stappen je moet zetten, waar je rekening mee moet houden als je zelf wil leggen. We leggen stap voor stap uit wat je nodig hebt, hoe je het best te werk gaat.

Aankoop en voorbereiding

Eerst en vooral moet je weten hoeveel vierkante meter graszoden je wilt bestellen. Hiervoor bereken je de totale oppervlakte en reken daar ongeveer 5% bij voor de graszoden op maat te maken. Het plaatsten zelf gebeurd best buiten de vorstperiode. Tussen maart en oktober plan je dit het beste. Je besteld, haalt op of laat bezorgen.

Is je gazon aan vervanging toe, dan start je best met het gazon te verwijderen met een spade of met een graszodensnijder.

Is er geen gazon, dan moet je wel aan het werk om de ondergrond volledig onkruid-, vuil- en puinvrij maken. Al er teveel grove delen in de grond zitten, dan zal het egaliseren nooit lukken.

Egaliseer en structureer

Het grove werk is achter de rug, dus je kan starten met het voorbereiden of het structureren van de ondergrond. Om alles succesvol te leggen maak je best de ondergrond goed los. De toplaag spit je ongeveer 5 tot 10 centimeter diep. Heb je een kleigrond, dan breng je een laagje witzand aan van ongeveer 1 centimeter. Je gebruikt best een bodemactivator zodat de zoden versneld wortelen. Dit zorgt voor een diepere wortel van de gazon en zo is die ook veel beter bestand tegen ziekte en droogte.

Na deze bewerking kan de grond ge√ęgaliseerd worden. Een strak en egaal gazon begint bij een volledig vlakke ondergrond die gelijkmatig verdicht is. Met een wals druk je de grond plat en maak je een stevige ondergrond. Nadien hark je deze nog door met een stalen hark. De volgende stap is alles egaliseren met een waterpas. Dit zorgt voor een mooie aanblik van het gazon en maakt het maaien achteraf makkelijker. Begin met de egalisering altijd aan de kant van de aangrenzende verharding en egaliseer nadien verder in de breedte.

het leggen van graszonden

Begin steeds als volgt:

  1. Werk altijd naar voor! Op die manier loop je niet over de reeds gelegde graszoden en vermijd je ook het lopen over de voorbereide grond.
  2. Begin altijd met uitrollen aan de langste rechte kant van het gazon. Zo heb je het minste snijverlies
  3. Rol haaks hierop de andere graszoden uit. Ga nadien rij voor rij verder en eindig altijd aan de buitenkant met een hele graszode. Dat zorgt voor een extra stevigheid aan de zijkant. De graszoden leg je altijd strak tegen elkaar aan, zodat er geen naden zitten tussen de zoden. Zorg ervoor dat de ondergrond niet meer zichtbaar is.

Graszoden insnijden

Na het uitrollen van graszoden kan je beginnen met het insnijden. Dit maakt het leggen eenvoudiger. Hiervoor gebruik je een broodmes. Als je aan de buitenste rand de hele graszoden houdt, maak je een sterke rand. Het insnijden gebeurd best aan de de binnenkant van de gazon, daar kan het het minste kwaad. Probeer zo weinig mogelijk kleine stukjes te laten ontstaan, want deze zullen niet goed hechten. Probeer steeds een aantal grotere stukken graszoden te behouden voor eventuele latere reparaties.

graszoden afwalsen

Nu is het de bedoeling om alles stevig aan te drukken. Dit gaat het beste met een wals. Je kan zo alle lucht vanonder de zoden krijgen, waardoor de wortels dichter bij de grond komen en beter wortelen. Wals steeds in de lengte en breedte. Herhaal tot alles plat is gewalst. Als laatste stap zet je de sproeier aan om voor een voldoende natte ondergrond te zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.