Hoe kun je je water op een verstandige manier verwarmen?

Als je graag de energie-efficiëntie van je huis wilt verbeteren dan is het zeker verstandig om te kijken naar de methode waarmee je je water verwarmt. Dit is namelijk een goede en grote mogelijkheid voor efficiëntieverbetering, vooral als je je huis energieneutraal wilt maken. Om de energie-efficiëntie in een energieneutrale woning te optimaliseren, moeten bouwers en ontwerpers kijken naar het type en de locatie van het waterverwarmingssysteem dat ze installeren, evenals naar strategieën om het gebruik van warm water door bewoners te minimaliseren. De efficiëntie van de waterverwarmer wordt uitgedrukt als de uniforme energiefactor, wat in principe het percentage brandstof is dat wordt omgezet in nuttige warmte. UEF, oftewel de uniforme energiefactor, wordt uitgedrukt in een decimaal, hierbij is 0.80  UEF bijvoorbeeld ongeveer 80 procent efficiënt. Naast het selecteren van een lage UEF-boiler, is het gekozen type boiler afhankelijk van de hoeveelheid te gebruiken warm water, het klimaat en het ontwerp van het gebouw.

Gebruik zo weinig mogelijk warm water in huis

Wil je zo weinig mogelijk geld betalen voor je energieverbruik aan je energie leverancier? Het is dan zeker verstandig om het gebruik van warm water in huis te minimaliseren, terwijl je natuurlijk ook gebruik kunt maken van een energievergelijker voor dit doeleinde. Hoe minder warm water er wordt gebruikt, hoe minder warm water er hoeft te worden geproduceerd. Installeer bovendien waterbesparende kranen en douchekoppen. Kies daarnaast voor apparaten, zoals vaatwassers en wasmachines voor kleding, die spaarzaam met warm water omgaan. Raadpleeg de ENERGY STAR apparaat website voor energie- en watergebruiksclassificaties voor de beste keuzes op dit gebied.

Zonne-waterverwarming

Tot voor kort waren thermische boilers op zonne-energie een standaard onderdeel van energieneutrale huizen. Nu is dit niet meer het geval, maar alsnog kunnen ze nog steeds een goede keuze zijn voor grote huishoudens. Als je huis warm water levert voor meer dan vijf personen en dit de komende 20 jaar zal blijven doen dan loont het zeker om de kosteneffectiviteit van een thermisch systeem op zonne-energie te evalueren. Kleinere huishoudens zullen merken dat de initiële kosten om een ​​energiezuinige, elektrische warmtepompboiler te installeren, samen met voldoende PV capaciteit om deze te laten draaien, veel lager zullen zijn.

Warmtepompboilers

Overweeg in gematigde en warmere klimaten de kosteneffectiviteit van het gebruik van een warmtepompboiler. Een lijst met efficiënte modellen van warmtepompen wordt bijgehouden door de Northwest Energy Efficiency Alliance. Met UEF-classificaties tussen 2,0 en 4,0 zijn de warmtepompboilers twee tot drie keer efficiënter dan standaard boilers, waardoor ze de meest efficiënte technologie zijn. Ze halen warmte uit hun omgeving en koelen de ruimte, dus het is belangrijk om de locatie zorgvuldig te kiezen. Daarnaast werken deze boilers vooral efficiënt in ruimtes met temperaturen tussen 5 en 30 graden Celsius. In een door verwarming gedomineerd klimaat is de beste plek voor een warmtepompboiler een gebufferde ruimte die niet direct wordt verwarmd, maar warmer blijft dan de buitenkant. Een goed voorbeeld is een onverwarmde garage of kelder.

Elektrische weerstand boilers

Een elektrische boiler gebruikt verwarmingselementen in de tank om elektriciteit om te zetten in warmte, net als een elektrische oven of broodrooster. Een goed geïsoleerde boiler met elektrische weerstand kan een goede keuze zijn, als de kosten van de extra zonnepanelen om deze van brandstof te voorzien laag genoeg zijn. Zoek naar een model met een uniforme energiefactor, oftewel UEF, van .93 of hoger. In een door verwarming gedomineerd klimaat is de beste locatie voor een elektrische boiler een binnenkast of een bijkeuken waar warmteverlies uit de tank in de woonruimte kan stromen. Dit is dus een goede optie als je je water op een verstandige manier wilt verwarmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.