Wat is de verloren was techniek?

De verloren was techniek behoort sinds jaar en dag tot de meest populaire methoden van ijzergieten. De techniek biedt dan ook veel voordelen. Wellicht het interessantste pluspunt van deze gietmethode is de mogelijkheid om precieze vormen te gieten, waarbij alle objecten in een serie gietwerk vrijwel identiek zijn. Dit maakt de verloren was techniek de betere keuze voor het vervaardigen van bijvoorbeeld onderdelen voor de auto-industrie, of voor het maken van gereedschappen of medische instrumenten.

De voordelen van werken met de verloren was techniek

Preciezere vormen

Het creëren van gietmallen uit metaal of ander hard materiaal is een lastig proces, dat zich nauwelijks leent voor het maken van precieze vormen. Was daarentegen is vrij eenvoudig te vervormen, waardoor een wassen mal relatief eenvoudig in gedetailleerde vormen te maken is. De mogelijkheid om gedetailleerde objecten te produceren vertaalt zich eveneens in het gieten van producten met een glad, egaal oppervlak.

Grote vrijheid in ontwerp

Het zachte karakter van was maakt dit materiaal geknipt voor het maken van gietmallen voor nagenoeg elke vorm. Naast het gemakkelijk maken en aanpassen van gietmallen is de verloren was techniek ook uiterst geschikt voor het werken met verschillende staallegeringen. Onderdelen die blootstaan aan grote trekkrachten in de bouw en industrie vereisen hele andere staalsoorten dan een chirurgische scalpel, waardoor het kiezen van de juiste mix van staalsoorten cruciaal is.

Duurzaam, stevig gietwerk

Vooral voor het maken van klein en middelgroot gietwerk is de verloren was techniek ideaal. Dit komt doordat met deze techniek complexere objecten als één onderdeel gegoten kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er weinig nabewerking nodig is en dat de onderdelen bovendien stevig zijn. Dit maakt de verloren was techniek perfect voor het maken van auto-onderdelen. De techniek leent zich echter ook uitstekend voor het vervaardigen van grotere objecten zoals haken en schakels voor industriële doeleinden.

Gietwerk laten maken 

Voorfase

Wanneer je een serie gietijzeren producten wilt laten maken nemen de experts eerst je plannen met je door. Hierbij kijken zij naar de vormgeving en het doel van je producten. Op basis hiervan komen zij met suggesties om je design eventueel aan te passen, en wordt een ideale staallegering samengesteld. Ook worden gewenste aantallen en het kostenplaatje besproken.

Voorserie en testen

Zijn je plannen helder, dan wordt er eerst een proefserie van je producten gegoten. Een (kleine) serie producten wordt in tegenstelling tot een enkel exemplaar op precies dezelfde wijze gegoten als de eindproducten. Met zo’n voorserie voorkom je dan ook dat je eerste product prima lijkt te functioneren, maar dat je uiteindelijke serie gietwerk toch niet aan je wensen voldoet. Met de voorserie producten kun je testen of je gietwerk aan de eisen voldoet. Is dit niet het geval, dan passen de technici in overleg met jou de ontwerpen aan.

Gieten en nabewerking

Wanneer je eerste serie producten naar behoren werkt er kan er begonnen worden met het gieten van een volledige serie. Nadat je producten gegoten zijn er ook nog andere diensten die je van een gieterij kunt verwachten. Dit kan variëren van assemblage van producten die in delen zijn gegoten tot het aanbrengen van beschermende coatings.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.