De bouw is een sector waar de faalkosten het hoogst is. Dat komt doordat bouwprojecten enorm complex zijn en door veel partners in samenwerking moeten worden georganiseerd. Als een project niet verloopt volgens de planning of niet wordt gerealiseerd volgens de afspraken, krijg je te maken met faalkosten. De opdrachtgever eist soms een schadevergoeding, bijvoorbeeld vanwege het overschrijden van termijnen, of wil dat het project wordt aangepast totdat het in een staat is zoals was afgesproken. Hier kun je meer lezen over faalkosten in de bouw.
Wat zijn faalkosten?
Het geld dat moet worden geïnvesteerd om het project alsnog volgens afspraak te kunnen leveren worden de faalkosten genoemd. Het zijn de kosten die door de opdrachtnemer moeten worden uitgegeven aan materiaal en menskracht. In Nederland wordt er bijna geen enkel bouwproject opgeleverd zonder dat er sprake is van faalkosten. Dat komt doordat er aan een bouwproject veel risico’s kleven. Faalkosten kunnen ontstaan doordat bedrijven zich niet aan de afspraken houden, maar het is ook mogelijk dat een toevallige samenloop van omstandigheden zorgt voor vertragingen, met faalkosten tot gevolg.
Soorten faalkosten
Er zijn allerlei oorzaken van het ontstaan van faalkosten. Eén van de meest voorkomende is dat het bouwproces stagneert doordat bouwmaterialen niet op tijd arriveren. Dat kan het gevolg zijn van een foute bestelling, maar ook doordat de weersomstandigheden het project parten spelen. Een andere oorzaak van faalkosten is een verkeerde inschatting van de benodigde mankracht. Te laat afgegeven vergunningen en plannen die op het laatste moment worden gewijzigd zijn ook verantwoordelijk voor faalkosten. Een faillissement van één van de bedrijven uit de bouwketen kan ook tot grote schade leiden.
Reduceren van faalkosten
Het is bijna niet te voorkomen dat je bij projecten te maken krijgt met faalkosten, maar het risico op het ontstaan daarvan kan wel worden verkleind. Dat wordt gedaan door het projectmanagement strak in de hand te houden. Ook kan uitstekend worden voorkomen dat er tijdsdruk ontstaat, die als effect kan hebben dat mensen fouten gaan maken. Een efficiënte manier van inkopen met een reële inschatting van de risico’s voorkomt dat materialen niet op tijd geleverd worden. Ook kunnen veel misverstanden en vertragingen worden voorkomen als de workflow voor iedereen helder is en wordt nageleefd.