Veiligere werkomgeving voor uw werknemers

Een bedrijf heeft de taak om medewerkers een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Een van de onderdelen hiervan is het controleren van de veiligheid van de gereedschappen waar uw bedrijf mee werkt. Hoewel u niet verplicht bent om apparatuur volgens de NEN 3140 te laten keuren, is het regelmatig keuren van elektrische apparaten tegenwoordig wel een gewoonte geworden. Verzekeringsmaatschappijen kijken bij ongevallen ook steeds vaker of er een NEN 3140 keuring aanwezig is en het personeel gaat uit van een veilige werkomgeving. Als bedrijfseigenaar wilt u natuurlijk ook er voor zorgen dat uw personeel veilig is en niet komt uit te vallen door ongelukken die te voorkomen zijn.

Wat houdt een keuring volgens NEN 3140 in?

NEN 3140 is een keuringsnorm, waarbij elektrische installaties en gereedschappen gecontroleerd worden op veiligheid. Een keuring NEN 3140 kan een goed inzicht geven in de veiligheid op de werkvloer. Met deze norm voldoet u als werkgever aan de plicht om een veilige werkomgeving te garanderen. Zorg er voor dat apparaten regelmatig worden gekeurd en worden voorzien van een keuringssticker. Zo weet iedereen die met de apparatuur werkt ook zeker dat de veiligheid wordt gegarandeerd en is het duidelijk wanneer een keuring verloopt. De keuring bevat drie onderdelen:

  • Visuele keuring: Als eerst wordt er van buitenaf gekeken of er op het oog al onderdelen kapot of versleten zijn, maar ook hoe met de machines gewerkt wordt.
  • Metingen: Verschillend per apparaat worden er metingen en beproevingen beoordeeld.
  • Certificaten: Als de inspectie succesvol is afgerond, ontvangt u een testcertificaat. Als blijkt dat een apparaat niet goedgekeurd kan worden, krijgt u de tijd om dit te regelen en alsnog een goedkeuring te krijgen.

Wat moet gekeurd worden?

Volgens de NEN 3140 moeten alle elektrische machines, toestellen en apparaten gecontroleerd worden, zeker als ze gevaar zouden kunnen opleveren. Gevaar kan zowel door de aard van de constructie als door het gebruik van het apparaat worden veroorzaakt.

Wie voert de keuring uit?

Deze keuring mag alleen door een Vakbekwaam Persoon of Voldoende Onderricht Persoon(VOP) worden uitgevoerd. U kunt er dus voor kiezen om regelmatig iemand in te huren of een van uw werknemers te trainen tot VOP. Deze VOP is iemand die:

  • geschoold en/of getraind is om de keuring uit te voeren,
  • de methode van de tester kent en zich bewust is van risico‚Äôs en gevaren die bij de keuring horen,
  • weet hoe de apparatentester werkt.

Hoe vaak moet u apparaten laten keuren?

De regelmatigheid van keuren hangt af van verschillende factoren. Zo spelen leeftijd, gebruik en kwaliteit van de apparaten een rol. Ook kunt u de richtlijnen van de betreffende fabrikant aanhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.