Uitdaging: kiezen voor de juiste inbouw LED spots

De keuze voor inbouw LED spots is niet zo eenvoudig als je wellicht denkt. Je hebt hier verschillende keuzemogelijkheden in en hierbij doelen we niet alleen op een aantal technische factoren die hierin een rol spelen maar ook op je persoonlijke wensen. In dit artikel nemen we al deze verschillende opties met je door om het kiezen van de juiste inbouw LED spots zo eenvoudig mogelijk voor je te maken.

Juiste maat van LED inbouwspots bepalen

LED inbouwspots zijn verkrijgbaar in een veelzijdigheid aan maatvoeringen. Het is dan ook niet eenvoudig om de juiste maat spot te kiezen. Er spelen hierbij twee factoren een belangrijke rol, te weten de grootte van het zaaggat en de inbouwdiepte. Het zaaggat is de plek in het plafond waar je de LED spots in plaatst. Je moet hierbij rekening houden met de volledige diameter en de zaagmaat van de spot. Deze laatste term heeft betrekking op het gedeelte van de spot dat in het plafond wordt geklemd. De inbouwdiepte heeft betrekking op de hoogte van de LED. Hierbij is dus de hoogte van het plafond en een eventuele tussenliggende ruimte van belang. Hoewel een LED inbouwspot niet warm wordt is het wel aan te raden om 2 millimeter speling aan te houden met betrekking tot de beschikbare ruimte.

Rekening houden met de IP waarde

Het is zeker belangrijk om rekening te houden met de IP waarde bij je keuze voor inbouw LED spotjes. De IP waarde geeft een beeld van de stof- en waterdichtheid van de spot. De stelregel is eenvoudig: hoe hoger de IP waarde, hoe beter de LED spots bestand zijn tegen de invloeden van stof en water. Dit is vooral een belangrijk punt om rekening mee te houden als je de sports gaat plaatsen in een vochtige ruimte zoals de badkamer. IP21 sports zijn bijvoorbeeld wel stofdicht maar niet waterdicht. Een IP44 spot is spatwaterdicht en daardoor wel geschikt om te plaatsen in de badkamer maar niet in een afgesloten douchecabine of in de badkuip. Een IP65 sport is straalwaterdicht en kun je dus wel ín de wasbak, douchecabine, badkuip, jacuzzi en het zwembad plaatsen.

Kies je voor dimbare- of niet dimbare LED spots?

Met de keuze tussen dimbare- of niet dimbare LED spots komen we aan op je smaak op gebied van verlichting. LED spots zijn tegenwoordig ook in een dimbare versie verkrijgbaar. Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat je hiervoor wel de beschikking moet hebben over een passende schakelaar. Als je een reguliere lichtknop schakelaar gebruikt, zal de verlichting op volle sterkte aan- of uit gaan. Door het gebruik van een dimmer kun je de lichtsterkte aanpassen met een draaiknop.

Lichtkleur van de inbouw LED

In tegenstelling tot wat in het verleden het geval was, heb je tegenwoordig ook volop keuzemogelijkheden met betrekking op de lichtkleur van de inbouw LED. De lichtkleur van een spot wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Je kunt in dit opzicht de keuze maken voor 3000K wat ook wel “warm wit” wordt genoemd maar ook voor 2700K wat wordt aangeboden als extra warm wit. Dit is een warmer en iets geler licht dat veelvuldig wordt gebruikt in woonkamers, keukens, slaapkamers en restaurants. Dim to warm (1800K – 2700K) is de nieuwste variant waarvoor je kunt kiezen waarmee je de lichtkleur van de LED spot met een dimmer kunt bedienen. 

Tot slot hebben we de spot zelf waarin je veel keuzemogelijkheden hebt. Je kunt onder andere kiezen voor een vaste of kantelbare spot. Met betrekking tot de armatuur zelf heb je keuzemogelijkheden tussen materialen als chroom, nikkel en zilver. Ook de witte en zwarte kleurstelling behoort tot de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.