TIPS VOOR EEN WOONKAMER RENOVATIE

Het renoveren van je huis is een hele opgave. Er gaat veel tijd en werk in zitten en je hebt de juiste middelen nodig. Veel mensen laten hun huis renoveren door een externe partij, maar je kunt het ook zelf doen. Wat is de beste manier om dit aan te pakken? Maak voordat je begint een stappenplan zodat je geen dingen over het hoofd ziet en neem de volgende tips mee.

Werk van boven naar beneden

Het aanhouden van de juiste volgorde tijdens een renovatie is erg belangrijk. Begin bovenaan bij het plafond. Als het plafond ongelijk of beschadigd is, kan je ervoor kiezen om deze te stucen. Zo krijgt de laag verf of het behang daarna een mooie en nette afwerking. Stucen kan dus dienen als onderlaag, maar ook als eindafwerking als je hierna geen verf of behang wilt aanbrengen. Als je je eigen plafond wilt stucen heb je de juiste kennis en materialen nodig. Lees je dus goed in voordat je hieraan begint. Het kan ook door een professional gedaan worden, zodat je verzekerd bent van een goed eindresultaat. Na het stucen kan het plafond geschilderd of behangen worden.

Vervolgens ga je kijken naar de muren. Misschien moeten deze ook opnieuw gestuct worden of je kunt kleine oneffenheden wegwerken met muurvuller. Zo creëer je een gladde ondergrond voor een nieuwe laag verf of behang. Als laatste ga je aan de slag met je vloer. Wil je een geheel nieuwe vloer? Laminaat is makkelijk zelf te leggen. Voor andere vloeren kun je soms beter een professional inhuren.  

Interieur opknappen

Als je de gehele woonkamer gaat opknappen, wil je vaak ook een nieuw interieur. Je kunt natuurlijk nieuwe meubels kopen, maar soms is het leuker om je oude meubels op te knappen. Schuur die oude kast of dressoir, breng een likje verf aan en geef je meubels nieuw leven. Je ramen kun je opknappen met nieuwe raamdecoratie. Het fijne aan nieuwe raambekleding is dat je het ook meteen aan je wensen en nieuwe stijl kunt aanpassen. Als je zoekt naar een combinatie tussen lichtinval en privacy, dan zijn shutters en jaloezieën perfect als woonkamer raambekleding. Houten shutters passen bijvoorbeeld goed in een landelijk interieur en zwarte jaloezieën in een industrieel interieur. Ook populair zijn een vouw- of rolgordijn. Deze zijn functioneel en modern.

Aandachtspunten

Als je je woonkamer zelf gaat renoveren zijn er nog een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Het eerste aandachtspunt is de indeling van de woonkamer. Staan de meubels op logische plekken of kun je ze beter verschuiven? Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je voldoende stopcontacten in de woonkamer hebt zitten. Je hebt er waarschijnlijk veel nodig voor lampen en apparatuur. Als laatste moet je nadenken over de aansluiting van je televisie en hier rekening mee houden tijdens het inrichten van de ruimte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.