Signalen van een daklekkage

In Nederland komt het helaas nog weleens voor dat bewoners kampen met een daklekkage. Het Nederlandse, wisselvallige weer heeft immers behoorlijke invloed op de kwaliteit van het dak. Door het weer is het mogelijk dat de dakpannen breken en het regenwater zich door het dak heen kan wringen. Dit leidt tot een lekkage.

Indien er een lekkage plaatsvindt, is het belangrijk dat dit snel opgemerkt wordt. Hoe sneller jij ingrijpt, hoe sneller de dak reparatie kan plaatsvinden en hoe kleiner de schade zal zijn. Toch blijkt het in praktijk behoorlijk lastig te zijn om snel een lekkage op te merken. Ben jij benieuwd wat de signalen zijn van een daklekkage? Lees dan snel verder.

Vochtplekken

Begrijpelijk, maar zeker een belangrijk signaal van een daklekkage. Zodra het regenwater de woning instroomt, zal het water de woning aantasten. Hierbij worden onder meer vochtplekken veroorzaakt. De vochtvlekken ontstaan in de meeste gevallen op het plafond of op de muren. 

Loslatend behang

Het prachtige behang dat jij een tijd geleden zorgvuldig hebt geplaatst, kan zomaar verleden tijd zijn bij een lekkage. Door het vocht zal de behanglijm afzwakken, waardoor het behang op termijn los zal laten. Het vocht dat vrijkomt bij een lekkage wordt immers grotendeels door de muren opgenomen. Zodra de muren verzadigd zijn en dus niet langer in staat zijn om meer water op te nemen, zal het behang loslaten. 

Schimmelvorming

Dit is wellicht het meest vervelende gevolg van een daklekkage. De schimmelvorming heeft immers invloed op de uitstraling van jouw interieur én invloed op jouw gezondheid. Daarbij kan het soms maanden duren tot de schimmel volledig verwijderd is.

Helaas te laat…

Indien jij een van bovenstaande situaties opmerkt, is de kans aanwezig dat jouw woning kampt met een lekkage. Doordat de signalen vaak in een laat stadium zichtbaar worden voor de bewoners, is er vaak al een behoorlijke schade aangericht. Om dit te voorkomen, is het ook mogelijk om eenmaal per jaar een inspectie te laten plaatsvinden. Hierbij zal de woning gecontroleerd worden op eventuele lekkages, zodat er direct en tijdig ingegrepen kan worden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.