Hiermee kun je beton mooi egaal krijgen

Werk jij in de bouw, dan moet je vast regelmatig met beton werken. Dit is namelijk erg stevig en daardoor geliefd materiaal voor veel verschillende toepassingen. Echter is het wel belangrijk om het op de juiste manier te behandelen, zodat er geen scheuren en oneffenheden kunnen ontstaan. Gebeurt dit wel, staat het niet alleen minder mooi, maar gaat ook de veiligheid omlaag. Daarom moet je dus de juiste apparaten gebruiken, om het beton te egaliseren. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden, die we hier aan je voor zullen stellen.

Trilnaalden

Dit zijn naalden die na het storten in het natte beton worden gestoken. Door de trilfrequentie zullen de luchtbellen die tijdens het storten zijn ontstaan verdwijnen en wordt het beton goed verdicht. De trilnaalden bestaan zowel met een hoge als ook met een lage frequentie, afhankelijk van hoeveel trilling je nodig hebt. Voor grove delen wordt een lage frequentie aanbevolen, terwijl de hoge frequentie voor de fijnere delen het beste werkt. Een nadeel is wel dat het beton hiermee niet wordt genivelleerd, wat betekent dat je het naderhand nog met een afreibalk moet bewerken. 

Oppervlaktetrillers 

Heb je hele grote oppervlakten beton die je graag snel wilt verdichten en nivelleren? Dan kun je gebruik maken van een oppervlaktetriller. Deze wordt aan de constructie bevestigd en zorgt ervoor dat er trillingen aan de oppervlakte ontstaan. Het nadeel is echter dat deze trillingen niet heel diep gaan, waardoor verdichting van dikkere oppervlaktes niet mogelijk is. Voor een weg of betonvloer is dit vaak genoeg, maar voor andere betontoepassingen is de trilnaald beter. 

Triltafel

Tot slot bestaan er ook nog triltafels. Deze worden gebruikt wanneer de trilnaald ongeschikt is, bijvoorbeeld door de vorm van het beton. De triltafel wordt om de bekisting van het beton geplaatst, waardoor het hele oppervlak in een keer wordt verdicht. Een nadeel is echter wel dat er veel energie verloren gaat en de trilling niet erg diep in het beton kan doordringen. Een betontafel is echter wel heel handig als het steeds voor hetzelfde product wordt gebruikt om een optimale verdichting te krijgen. In een betonfabriek zie je de triltafels daarom regelmatig voorbij komen, omdat hier mooie resultaten uit kunnen komen. Op de bouwplaats wordt daarentegen eigenlijk altijd eerder voor trilnaalden of oppervlaktetrillers gekozen.

Lievers Holland

Nu je weet wat de verschillen tussen de verschillende trilsystemen zijn, is het belangrijk om het juiste systeem voor jouw opdracht aan te schaffen. Bekijk het assortiment trilnaalden en andere trilsystemen van Lievers Holland eens om kwalitatief hoogwaardige apparaten te vinden. Twijfel je welk systeem in jouw geval het meest geschikt is, omdat alle systemen hun voor- en nadelen hebben? Vraag het dan bij een expert na, om zeker te weten dat je de juiste keus voor jouw specifieke situatie maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.