Het bouwen van een bungalow

Wonen op één niveau. Of het nu een bungalow met garage, een bungalow met oma-appartement of een vakantiebungalow is, het traploze woonconcept is volledig in lijn met de trend en beleeft nieuwe hoogtijdagen. De leeftijd van de eigenaar maakt niet uit: zowel jonge stellen als oudere gezinnen waarderen de voordelen van het gelijkvloerse huis.

Bungalows bouwen is architectonisch hoogwaardig, omdat alle gewenste kamers op één niveau zonder barrières moeten worden ondergebracht. De geschikte woning speelt een belangrijke rol. De vloeroppervlakte moet groter zijn, omdat de gelijkvloerse constructie meer ruimte vraagt dan een constructie met meerdere verdiepingen, omdat alle kamers op één niveau zijn ondergebracht.

Welke bungalowtypes zijn er?

Er zijn drie type bungalows: bungalow, semi bungalow en patiobungalow.

  • Een bungalow is een vrijstaande gelijkvloerse woning met alle leefruimtes op de begane grond om levensloopbestendig te wonen.
  • Een semi bungalow heeft, ten opzichte van een bungalow, als toevoeging een verdieping met een of meerdere (slaap)kamers.
  • Een patiobungalow is een bungalow ontworpen rondom een eigen patio of binnentuin (dit bungalowtype is compacter van formaat en wordt daarom ook vaker geschakeld gebouwd).
Kubistische woning

Bungalow ontwerp: van huis uit twee opties

Om een moderne bungalow te bouwen heb je traditioneel twee opties. Je kunt een architectenbureau inschakelen of kiezen uit catalogus ontwerpen.

Bij een architect hilversum start je met een blanco vel papier. Er is alle ontwerpvrijheid en ruimte voor maatwerk met bijzondere oplossingen. Je hebt zicht op het ontwerp zodra het plan gereed is. Het is lastig om een nauwkeurige prijs aan dat ontwerp te hangen (dit hebben wij zelf als architectenbureau ook in onze eerdere projecten ervaren): de aannemer komt immers later in het traject aan bod. Om de hoge gebouwde eindkwaliteit te realiseren is intensieve bouwbegeleiding nodig.

Bij een catalogus ontwerp zijn de ontwerpen klaar: de bouwkosten zijn op voorhand bekend. Ontwerper en bouwer zijn dezelfde partij. Het ontwerp heeft nauwelijks tot geen ruimte voor maatwerkaanpassingen, wel zijn er standaard opties waar je uit kan kiezen (bijvoorbeeld: erker, dakkapel et cetera). De plattegronden zijn functioneel en de ontwerpen universeel. Je kan niet de individuele kwaliteiten van je perceel (optimaal) benutten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.