Heb jij asbest in huis?

Een asbestinventarisatie wordt uitgevoerd als er sprake kan zijn van eventueel asbest in een huis of pand. Het is een onderzoek dat uitsluitend door gekwalificeerde mensen grondig wordt uitgevoerd. Dit gebeurt meestal door iemand die aangesloten is bij een gecertificeerd bedrijf. Na dit onderzoek is het duidelijk of en waar en zich asbest bevindt in jouw huis of pand, hoe het materiaal er aan toe is en welke soorten asbest het betreft. Er zijn verschillende soort inventarisaties en die zullen we even hieronder voor je op een rijtje zetten zodat het allemaal wat duidelijker wordt hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat.

Drie soorten asbestinventarisatie

Er zijn drie types asbestinventarisatie, type A, B en G. Bij Type A wordt voornamelijk op de oppervlakte gekeken of er ergens in je huis of pand direct zichtbaar is dat er zich asbest bevindt. Hierbij hoeft dus meestal niks gesloopt te worden of alleen een heel klein beetje. Dit is vooral handig als je kleinschalig onderhoud wilt plegen en dus niet je gebouw wilt slopen. Dan heb je type B, hierbij worden er wel op grotere schaal sloopwerkzaamheden verricht. Dus als je toch al van plan was om het hele gebouw te slopen dan wordt er op deze manier grondig gezocht naar tekenen van asbest. Tot slot is er type G, deze is meer gericht op de gebruikers of bewoners van een huis of pand. Er wordt onderzocht in hoeverre zij in aanraking komen en last hebben van het aanwezige asbest.

Kies een passend onderzoek

Je hebt nu globaal een overzicht kunnen lezen van de verschillende types asbestinventarisatie. Het is dus vrij snel duidelijk welk type jij moet regelen voor wat voor soort bouw werkzaamheden. Type G wordt overigens vaak als uitbreiding op Type A gebruikt want het is erg belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is in een pand waar mensen wonen en/of werken en of die schadelijke niveaus zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.