Als je een kat hebt die graag buiten komt dan is een kattenluikje een uitkomst. Kies je voor een kattenluik met chip dan weet je bovendien zeker dat je geen ongewenst bezoek krijgt van katten uit de buurt. Vooral rondzwervende katten hebben soms honger en kunnen dan erg brutaal worden. De brokjes van jouw kat zijn dan erg aantrekkelijk.
Hoe werkt een kattenluik op chip?
Veel katten krijgen als kitten een identificatiechip. Meestal bij de vaccinatie. De dierenarts plaatst deze tussen de schouderbladen. Hiermee kan je kat worden geïdentificeerd als hij wordt gevonden. Maar de chip kan ook dienen om het kattenluik wel of niet open te laten gaan. De chiplezer in het luik controleert het nummer. Is dat van jouw kat dan gaat het luik open. Zo niet dan blijft het dicht.
Luik is geschikt voor meerdere katten
Als je meerdere katten hebt dan kun je van alle dieren het chipnummer invoeren in het geheugen van het kattenluik. Op die manier zal voor elke kat afzonderlijk het luik opengaan. Controleer de invoer goed, want als je een fout maakt gaat het luikje uiteraard niet open. Het chipnummer van je kat kun je terugvinden in het vaccinatieboekje. Als dat er niet is dan kan de dierenarts met een chipreader het nummer voor je uitlezen.
Check regelmatig of het luikje nog goed werkt
Het is aan te raden om met enige regelmaat te checken of je kattenluik op chip nog goed werkt. Zo voorkom je dat je kat ongewild voor een gesloten deur staat. De meeste van deze luiken werken op een batterij. Deze moet uiteraard tijdig worden vervangen. In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat je kat zijn identificatiechip is verloren. Dit komt echt hoogst zelden voor. De dierenarts kan checken of de chip nog op zijn plaats zit en eventueel een nieuwe plaatsen.