Op het ogenblik dat je eigenaar wordt van een woning zijn er meteen een hele hoop belangrijke verplichtingen en tevens ook kosten waar je aan moet zien te voldoen. Er zijn ook een aantal zaken die je zou kunnen overwegen ondanks het feit dat er geen verplichting voor bestaat. Voor verschillende van deze zaak geldt nochtans in de praktijk dat ze zeker wel warm aanbevolen zijn. Neem nu bijvoorbeeld de opstalverzekering. Zoals de naam reeds aangeeft is deze verzekering in het leven geroepen om de opstal van een huis in te dekken. Dient er op een bepaald ogenblik vastgesteld te worden dat er sprake is van schade aan de opstal? Dan zal deze verzekering daarin tussenkomen. Dat, dat geen overbodige luxe kan zijn zal de onderstaande informatie direct duidelijk maken.
Wat is een opstalverzekering?
Wanneer je als persoon eigenaar bent van een woning zal je tot de vaststelling komen dat er daarbij sprake is van twee verschillende soorten eigendommen. In eerste instantie is er natuurlijk de opstal. Voor deze opstal geldt dat ze gelijk staat aan de constructie van het pand waar je eigenaar van bent. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog de vele kleine(re) spullen die doorheen de woning liggen opgeslagen. Voor deze spullen geldt dat ze toebehoren tot de inboedel.
De opstalverzekering is dus de verzekering die ervoor moet zorgen dat de waarde van de constructie van je woning kan worden bewaakt. Ze moet ze dus met andere woorden beschermen tegen allerhande soorten van buitenaf komende dreigingen. Denk hierbij dan niet alleen aan een storm, maar ook aan bijvoorbeeld een kraan die op het gebouw zou vallen. Lang niet alle dreigingen komen echter van buitenaf. Ook een brand kan je opstal bijvoorbeeld aanzienlijk beschadigen.
Verzeker de waarde van je opstal op de beste manier
De opstalverzekering maakt het mogelijk om de waarde van de opstal van je huis op de meest optimale en tevens ook meest efficiënte manier te laten verzekeren. Er worden dan ook best wel menig aantal verschillende vormen van schade gedekt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:
- Brand- en bliksemschade;
- Schade veroorzaakt door storm;
- Schade door hak- en breekwerk;
- Water- en hagelschade;
Bij het afsluiten van deze verzekering zal al vrij snel duidelijk worden dat je een keuze zal moeten maken tussen twee verschillende soorten verzekeringen. In eerste instantie kan je kiezen voor de extra uitgebreide verzekering voor je opstal. In dat geval zijn alle hierboven reeds genoemde dekkingen inbegrepen. Wil je graag dat ook nog de schade die je zelf aanricht aan je woning kan worden gedekt? Dan zal je moeten kiezen voor het afsluiten van de allriskverzekering. Het hoeft wellicht niet aangehaald te worden dat de kosten bij deze laatste wel wat hoger zijn gelegen.
Moet je zo’n opstalverzekering verplicht afsluiten?
Of je de opstalverzekering al dan niet verplicht dient af te sluiten is een vraag die eigenlijk niet zomaar in één, twee, drie te beantwoorden valt. Hoezo niet? Zeer eenvoudig. De Nederlandse overheid heeft er tot op moment van schrijven bijvoorbeeld nog niet voor gekozen om deze verzekering te verplichten. Dat ondanks het feit dat een beschadigde opstal menig aantal mensen sterk in de financiële problemen zou kunnen storten. Dit gezegd hebbende is het niet correct om op basis hiervan te stellen dat deze verzekering op geen enkele manier verplicht kan zijn.
Voor de meeste mensen geldt uiteraard dat ze voor het kopen van hun woonst een hypothecaire lening afsluiten. Daarvoor doe je een beroep op een (al dan niet in hypotheken) gespecialiseerde kredietverstrekker. De kans bestaat dat deze kredietverstrekker natuurlijk zoveel mogelijk zekerheden zal verwachten. Dat is ook logisch. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat tijdens je kredietovereenkomst de opstal zo zwaar beschadigd raakt dat de woning onbewoonbaar wordt. Dan moet je de hypotheek blijven afbetalen terwijl je eigenlijk geen dak meer boven je hoofd hebt. In sommige gevallen is de opstal verzekeren dan ook wel degelijk een absolute must.
Niet verplicht, wel sterk aan te bevelen
Bovenstaande heeft je ongetwijfeld duidelijk gemaakt dat het niet zo is dat je verplicht bent om de opstalverzekering af te sluiten. Dit gezegd hebbende bevelen experten dit wel degelijk sterk aan. Dat hoeft ook zeker niet als een verrassing te komen. Wanneer je opstal onherstelbaar wordt beschadigd zal je immers graag willen dat de verzekeraar tussenkomst biedt in de kosten. Anders kunnen deze namelijk zo goed als onbetaalbaar zijn voor jou als eigenaar. Heb je er dan niet voor gekozen om je opstal te laten verzekeren? Dan heb je dus wel degelijk een vrij significant probleem…
Het berekenen van de heropbouwwaarde van je opstal
Bij het afsluiten van een verzekering voor je opstal zal er je de verzekeraar altijd worden gevraagd naar de zogenaamde heropbouwwaarde. Het bedrag waarvoor je deze verzekering dient af te sluiten moet er eigenlijk voor zorgen dat je in staat bent om het pand zoals deze er nu staat terug her op te bouwen wanneer blijkt dat deze onherstelbare schade heeft opgelopen. Het wordt sterk aangeraden om dit bedrag zo nauwkeurig mogelijk te laten bepalen door een expert. Het heeft in principe geen zin om je over te gaan verzekeren. Doe je dat wel? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit je in de praktijk eigenlijk alleen maar (veel) geld zal kosten waar je eigenlijk niets aan hebt.
De opstalverzekering afsluiten? Vergelijken is altijd interessant!
Wil je tegen de meest optimale voorwaarden de opstalverzekering kunnen afsluiten? Dan zal je vrijwel meteen tot de conclusie komen dat je er altijd goed aan doet om een objectieve vergelijking uit te gaan voeren. Enkel en alleen zo kan je een volledig correct beeld krijgen van de werkelijkheid. Opstalverzekeringen worden aangeboden door ontzettend veel verschillende verzekeraars waardoor het uitvoeren van een vergelijking allerminst een overbodige luxe is. Uitsluitend wanneer je zo’n vergelijking uitvoert zal je namelijk tot de conclusie komen welke verzekeraar jou die verzekering voor je opstal weet aan te bieden welke al je verwachtingen zal weten in te lossen. Dit niet alleen op vlak van voorwaarden, maar ook voor wat de prijs betreft uiteraard. Vergelijk de verschillende opties en misschien kom je tot de conclusie dat een inboedelverzekering jou beter past.