De natuur waarover we beschikken is ontzettend belangrijk. Dat is niet alleen het geval voor onze planeet op zich, maar ook voor ons mensen die erop leven. Omwille van deze reden is het zo dat overheden ervoor hebben gekozen om verschillende wetten in het leven te roepen ter bescherming van deze toch wel kwetsbare omgeving. Voor Nederland geldt dat het hierbij gaat om de zogenaamde Wet Natuurbescherming. Deze wet moet ervoor zorgen dat in het bijzonder kwetsbare omgevingen waarin bepaalde projecten uitgevoerd zullen worden kunnen worden beschermd. Alles wat je precies over deze wetgeving moet weten laten we je zeer graag hieronder ontdekken.
Waarom bestaat de Wet Natuurbescherming?
Op het ogenblik dat je bepaalde veranderingen door gaat voeren aan je woning of aan bijvoorbeeld je tuin is de kans bestaande dat je daarbij kwetsbare en vooral ook beschermde dieren en planten gaat storen of beschadigen. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk altijd een bepaalde (negatieve) impact heeft op de natuur. Omwille van deze reden werd de Wet Natuurbescherming in het leven geroepen. Deze moet er eigenlijk voor gaan zorgen dat deze kwetsbaarheden worden beschermd. Voor iedereen die van plan is om een bepaald project te gaan realiseren geldt dat hij of zij hier rekening mee moet houden. Benieuwd om te ontdekken wat hier nu precies allemaal onder valt? Dat laten we je zeer graag verder op deze pagina ontdekken.
Wanneer rekening houden met deze wetgeving?
Zoals hierboven al aangehaald is het zo dat de Wet Natuurbescherming in Nederland zich in het bijzonder richt op projecten die te maken hebben met het bouwen of verbouwen van woningen. Dit betekent dat je onder meer in aanraking kan komen met de bepalingen van deze wetgeving op het ogenblik dat je ervoor kiest om één of meerdere van de onderstaande zaken uit te gaan voeren:
- Ervoor gaat kiezen om je woning te isoleren;
- Wanneer er sprake is van overlast door bijvoorbeeld muizen of ratten;
- Bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning;
- Wanneer je overgaat tot het uitvoeren van bepaalde sloopwerken;
- Als je ervoor gaat kiezen om flink te gaan snoeien;
Ben je van plan om flink te gaan verbouwen? Wil je bijvoorbeeld graag een aanbouw of een opbouw realiseren? In dat geval spreekt het voor zich dat de werken die je gaat uitvoeren naar alle waarschijnlijkheid een behoorlijke impact zullen hebben op de omgeving waarin het huis zich bevindt. Het hoeft dan ook niet gezegd dat rekening houden met de vastgelegde bepalingen in de Wet Natuurbescherming in dit geval absoluut van cruciaal belang is. Doe je dat niet? Dan kan dat er in de praktijk voor zorgen dat je met meer dan aanzienlijke boetes zal worden geconfronteerd.
Let ook op bij asbest gerelateerde werkzaamheden!
Het spreekt naast bovenstaande voor zich dat er ook bij asbest gerelateerde werkzaamheden met zekerheid aandacht zal moeten worden besteed aan de inhoud van de Wet Natuurbescherming. Ben je van plan om bijvoorbeeld een asbest dak te laten verwijderen? Hou dan rekening met het mogelijks verstoren van de nesten van niet alleen vogels, maar ook van bijvoorbeeld vleermuizen.
Meer weten? Lees hier meer informatie over Wet natuurbescherming ontheffing.