In de levensmiddelenindustrie is voedselveiligheid ontzettend belangrijk. Voedselveiligheid is een term om duidelijk weer te geven of voedsel veilig is of niet. Indien voedsel veilig is, kun je het eten zonder ziek te worden. Indien voedsel niet veilig is, kan je hier ziek van worden. Onveilig voedsel kan bijvoorbeeld besmet zijn met schadelijke stoffen, productvreemde materialen en ziekmakers. In deze blog leggen wij uit wat schadelijke stoffen, productvreemde materialen en ziekmakers precies zijn en wat je zélf kunt doen om ervoor te zorgen dat je voedsel veilig is.
Schadelijke stoffen
Schadelijke stoffen zijn stoffen waarvan je te veel binnen krijgt. De ene stof kan al giftig zijn bij een kleine hoeveelheid en een andere stof wordt pas giftig na een zeer grote hoeveelheid. Er zijn regels opgesteld voor bijna alle mogelijk schadelijke stoffen, zodat je niet teveel binnenkrijgt van een bepaalde stof. Toch kan het voorkomen dat je teveel van een schadelijke stof binnenkrijgt. Wij adviseren daarom om zo gevarieerd mogelijk te blijven eten om zo te voorkomen dat je schadelijke stoffen binnenkrijgt.
Er zit een verschil tussen een gevaar en een risico. Bepaalde stoffen kunnen een gevaar vormen, maar in de praktijk krijg je er zo weinig van binnen dat het geen risico vormt. Andersom kan een stof ook geen groot gevaar zijn, maar toch een risico vormen. Neem als voorbeeld water: dit is niet gevaarlijk zolang je er niet teveel van binnenkrijgt, maar wanneer je teveel water binnenkrijgt kan dit wel een groot risico vormen.
Productvreemde materialen
In voedsel kunnen ongewenste vreemde materialen terecht komen. Denk hierbij aan stukjes glas of metaal van een machine. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn er regels waaraan voldaan moet worden zodat er geen productvreemde materialen in voedsel terechtkomen. Daarnaast zijn er tegenwoordig automatiserings mixen ontwikkeld waarbij productvreemde materialen vrijwel niet terecht kunnen komen in het voedsel. Festo heeft een automatiserngsmix ontwikkeld waarbij betrouwbaarheid en kwaliteit centraal staan.
Ziekmakers
Ziekmakers zijn onder andere bacteriën, virussen of parasieten en kunnen in bepaald voedsel zitten. Deze ziekmakers kun je niet proeven of zien en kunnen dus zorgen voor voedselinfectie of voedselvergiftiging. Meestal gaat een voedselvergiftiging of voedselinfectie vanzelf over, maar in zeer ernstige gevallen kan dit leiden tot hersenvliesontsteking, een miskraam bij zwangeren of acuut nierfalen.
Een groot deel van voedselvergiftigingen en voedselinfecties vinden thuis plaats. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om hygiënisch te koken.