In de kluswereld komen er regelmatig termen voorbij die erg op elkaar lijken, maar in werkelijkheid erg verschillen van elkaar. Om een klus succesvol te klaren, is het belangrijk dat jij niet per ongeluk een verkeerd materiaal gebruikt. Dit kan immers de sterkte of uitstraling van het eindproduct beïnvloeden.
Een mooi voorbeeld van twee termen die erg op elkaar lijken zijn ‘raveeldragers’ en ‘balkdragers’. Het lijkt dat de twee termen een overeenkomend product aantonen, al wijkt een raveeldrager op bepaalde vlakken wel degelijk af van een balkdrager. In dit artikel leggen wij de grootste verschillen uit.
Draagvermogen van de dragers
Indien jij de bouwwinkel inloopt en een medewerker vraagt naar het verschil tussen raveeldragers en balkdragers zal de medewerker hoogstwaarschijnlijk direct beginnen over het verschil in draagkracht. Een raveeldrager kan immers opmerkelijk meer gewicht dragen ten opzichte van een balkdrager. Om deze reden zijn raveeldragers erg geschikt voor zwaar belastende constructies.
Breedte van de dragers
Ik hoor je denken. “Maar waarom zou ik een balkdrager aanschaffen, terwijl een raveeldrager veel meer gewicht kan dragen? Indien ik een lichte balk met raveeldragers bevestig aan de muur, kan ik altijd later een zwaardere decoratie plaatsen”. Dit is zeker waar. Al bieden de balkdragers een zichtbaar voordeel ten opzichte van de raveeldragers. Balkdragers zijn namelijk een stuk smaller. Dankzij deze eigenschap is het mogelijk om een balk of wanddecoratie strak langs de muur te plaatsen. Daarbij is het overigens essentieel dat jij gebruik maakt van balkdragers zonder lip. Balkdragers met lip kunnen namelijk enkel bevestigd worden als de muur nog gemetseld moet worden. De lip op de balkdrager zal namelijk mee gemetseld moeten worden in de muur.