Heeft u de gedachten om een rolsteiger aan te schaffen? Dit is namelijk helemaal geen slecht idee, aangezien het mooie weer eraan komt. Het straatbeeld zal dan ook snel weer vol staan met steigers. Want zowel de doe-het-zelver alsmede de professional wil veilig op hoogte aan de slag gaan. Waar nu op te letten? En welke stellages zijn er? Wij nemen u graag mee in deze blog.
Welke rolsteigers uitvoeringen zijn er?
Een rolsteiger kopen gaat niet over één nacht ijs. De kosten zijn namelijk aanzienlijk en daarom moet goed overwogen worden welke stellage het beste bij u en uw klus past. Om te beginnen is het dan ook verstandig om onderstaand ‘afvinklijstje’ bij langs te gaan. Zo krijgt u al snel gevoel en richting bij de steiger die u zou moeten kopen.
- Is de steiger voor particulier, of professioneel gebruik?
- Welke breedte bent u benodigd: 1.35, 2.45 of 3.05 meter
- Wat moet de lengte van de steigervloer zijn: 1.85, 2.45, of 3.05 meter
- Keuze uit het soort platform: hout of lichtgewicht
- Welke werkhoogte bent u benodigd?
- Heeft u voorkeur voor een merk?
Rolsteiger kopen voor professioneel gebruik
Voor het professioneel gebruiken van rolsteigers gelden andere regels dan voor de gewone particulier. Want, zo stelt de arbeidsinspectie, eenieder die veel vaker een steiger op -en afbouwt heeft meer met het valrisico te maken. Om deze reden dient dan ook, voor professionele gebruikers, de stellage opgebouwd te worden met een heupleuning (ook wel voorloopleuning genoemd). Door deze leuning eerst in de opbouwframes te plaatsen, vervolgens de vloer met luik, verkleint u de valkans. De klimwijze is dan als volgt: kruip door het luik naar de etage, aan beide kanten bent u dan beveiligd tegen vallen door de heupleuning.
Wat is werkhoogte van een steiger?
Bij de aankoop van een rolsteiger is het raadzaam om vooraf na te denken hoe u de stellage wilt opbouwen en welke hoogte u benodigd bent. Sommige mensen willen namelijk direct twee steigers naast elkaar opbouwen op een bepaalde hoogte, dan is het goed om rekening te houden met de extra onderdelen die je benodigd bent. Daarnaast zal u veel termen als ‘werkhoogte’ tegengekomen zijn op het internet. Met werkhoogte wordt de hoogte bedoeld waarop u aan het werk kan, dit kan dus ook met de handen boven het hoofd. Deze werkhoogte wordt als volgt berekend: platformhoogte + 2 meter = werkhoogte. Stel dat het platform dus op 8 meter ligt, dan is de werkhoogte 10 meter.
Ergonomisch werken met een lichtgewicht platform
In de praktijk weet u wel hoe het gaat: als ZZP-er bent u vaak alleen tijdens het opbouwen van de steiger. Wanneer u dan een rolsteiger kopen gaat is het misschien een goed idee om na te denken over lichtgewicht vloeren. Deze lichtgewicht platformen schelen al snel zo’n 30% in gewicht en zijn dus ergonomisch te noemen. Altrex heeft hiervoor het unieke en gepatenteerde Fiber-Deck platform ontwikkeld. Wanneer u dan ook een offerte besluit aan te vragen doe dit dan eens inclusief houten vloeren en de lichtere varianten.
Rolsteiger kopen: Laddersenrolsteigers.nl
Een rolsteiger kopen moet u doen bij een vertrouwde en bekende partner zoals laddersenrolsteigers.nl. Zij beschikken over een ruim assortiment topmerken en kunnen u voorlichten aan welke criteria een stellage moet voldoen. De aanschaf van deze producten wilt u in verband met de aanschafwaarde niet te vaak doen. Laat u daarom goed voorlichten….en los van het financiële stuk…Veiligheid gaat toch boven alles?