Een kelder is een ideale ruimte om dingen in op te slaan. Echter is het ook een ruimte waar al snel een vochtprobleem ontstaat. Deze ruimte wordt namelijk minder goed geventileerd en is omringd met de vochtige grond. Grondwater kan hierdoor ook sneller tot de ruimte doordringen. Zodra het grondwater vrij spel krijgt, zal het ook in de rest van de woning komen en voor grote problemen zorgen. Vocht in kelder moet daarom altijd direct aangepakt worden, voordat het tot echte vochtproblemen gaat leiden. Zo zorg je ervoor dat je in de toekomst geen hogere kostenpost meer hebt door verbouwingen en renovaties.
Grondwater als oorzaak in de kelder
Jouw kelder is heel gevoelig voor grondwater. Dit grondwater wordt voortdurend aangevuld met regenwater, waardoor het hoger komt te staan. Dit water gaat in de stortnaden van de muren zitten. Voornamelijk bij oudere woningen zijn deze naden en verbindingen niet goed, waardoor het een zwakke plek van het huis wordt. Hoe meer water erin terecht komt, hoe groter de kans is dat het water ook naar andere delen van de woning gaat trekken. Dit zorgt voor schimmelvorming in bijvoorbeeld de woonkamer. Je kunt het daarom het beste zo snel mogelijk aanpakken, zodat de schimmel niet ontstaat.
Een oplossing op maat toepassen
De vochtproblemen in de kelder kunnen aangepakt worden door het onderhoud regelmatig uit te voeren. Achterstallig onderhoud zorgt immers voor schade en lekkages. Dit is echter maar een van de oorzaken. Extreem vochtige kelders moeten namelijk weer anders aangepakt worden. Zo kan er een betere drainage aangelegd worden. Een drainage vangt het vocht op, zodat het gelijk weer afgevoerd wordt. Ook kan er een luchtbehandelingssysteem toegepast worden voor de ruimte. Door naar een op maat gemaakte oplossing te kijken kun je ervoor zorgen dat de vochtproblemen zich niet op blijven hopen.