Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe al die kabels en leidingen onder de grond zijn gekomen zonder dat er schade aan de grond is aangebracht? Grote kans dat er gebruik is gemaakt van een gestuurde boring. Een gestuurde boring is tegenwoordig namelijk dé manier om kabels en leidingen te leggen en verleggen, maar is een term die je niet vaak hoort. In dit artikel vertel ik je wat een gestuurde boring is, wat de fases ervan zijn en welke voordelen een gestuurde boring heeft.
Wat is een gestuurde boring?
Bij een gestuurde boring wordt een kabel of leiding onder de grond doorgetrokken van het intredepunt tot het uittredepunt. Hierbij wordt geen sleuf gegraven, maar wordt de leiding ondergronds de juiste kant op gewezen. Deze techniek wordt sinds de jaren ‘70 steeds meer gebruikt om kabels en leidingen onder rivieren, kanalen en grote wegen door te laten gaan en wordt tegenwoordig ook gebruikt voor het leggen van telecomkabels.
De 3 fases van een gestuurde boring
Bij een gestuurde boring hebben we te maken met drie fases: de pilotboring, het verruimen van het boorgat en het trekken van de leiding.
- Pilotboring: Hierbij wordt het boortraject bepaald, welke loopt van het intredepunt tot aan het uittredepunt. Dit gebeurt door gebruik te maken van een boorkop welke door computers bestuurd kan worden. Aan de boorkop zijn holle boorstangen bevestigd welke boorvloeistof in het gat laten pompen. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het gat open blijft en dat overtollige aarde wordt afgevoerd.
- Verruimen van boorgat: Na de pilotboring is het gat nog niet ruim genoeg, daarom moet het boorgat ruimer worden gemaakt. Dit gebeurt door een ruimer op de boorstang te monteren, welke door draaiende bewegingen te maken het gat verruimt. Terwijl deze verruiming bezig is, wordt er ook meer boorvloeistof in het gat gepompt. Hiermee wordt voorkomen dat het gat instort.
- Trekken van de leiding: Wanneer het gat ruim genoeg is, kan de nieuwe kabel of leiding getrokken worden. De kabel of leiding ligt hiervoor al geheel uitgelegd om opstopping te voorkomen en wordt omhoog gehouden, zodat deze soepel door het gat kan gaan. De kabel of leiding wordt hierbij bevestigt aan de trekkop, welke vervolgens weer terug door het gat gaat. Hierna is de gestuurde boring voltooid.
Het voordeel van een gestuurde boring
Traditioneel gezien wordt een kabel of leiding gelegd door een sleuf te graven, waar de kabel/leiding in wordt gelegd en welke vervolgens weer wordt gedicht. Het nadeel hiervan is dat de grond hierdoor schade ondergaat en dat dit niet in alle situaties mogelijk is, denk maar eens aan het leggen van kabels en leidingen onder rivieren langs. Sinds een tijdje wordt er daarom gebruikt gemaakt van een gestuurde boring. De leiding of kabel wordt hierbij door de grond heen getrokken van het intredepunt tot aan het uittredepunt. Hierdoor ontstaat er vrijwel geen schade aan de grond en de omgeving.