Toen op 2017 op vliegveld Eindhoven de vloer inzakte, werd de wereld even wakker geschud. De vloer was niet stabiel gelegd. Het was namelijk met een bollenplaatvloer constructie gebouwd. Ze hebben toen natuurlijk uitgebreid onderzoek gedaan. Er was onvoldoende hechting op de betonnen breedplaat. De breedplaatvloeren versterken was een eerste prioriteit. Dit zorgt voor enorme vormvrijheid, ook kun je hoeken en openingen in de vloer maken en deze breedplaatvloeren zorgen ervoor dat er ook in het plafond minder snel scheuren zullen ontstaan. Dus er hoeven geen opofferingen gemaakt te worden.
Versterken
Na het uitgebreide onderzoek heeft de overheid bepaald dat ze een stappenplan ging ontwikkelen met rekenregels op basis van bestaande constructies. Die plicht tot onderzoek geldt voor gebouweigenaren met een gebouw van breedplaten. Erg veel gebouwen in Nederland hebben deze breedplaten. En moeten dus de breedplaatvloeren versterken. Ze moeten dan dus het beton laten repareren. Het versterken van afgekeurde vloeren is mogelijk doordat ze carbon lijmwapening aan de onderkant van de vloer aanbrengen. Hiervoor zijn in TU delft erg veel uitgebreide onderzoeken in het laboratorium gedaan. Krachtoverdracht kan hierdoor weer plaatsvinden.
Uitvoering
Na de breedplaatvloeren versterken zijn er nog andere dingen die meespelen. Als u een onderzoek laat doen, en het blijkt dat de vloer niet voldoet, kunnen bedrijven voor jou de benodigde versterking berekenen. Hierbij wordt met alles rekening gehouden. Het versterken van deze breedplaatvloeren en het beton laten repareren gebeurt niet zomaar. En de oplossing is niet alleen een betere vloer maar ook bijvoorbeeld beperkte geluidsoverlast. Daarnaast zal je geen risico lopen van het beschadigen van aanwezigen wapening of installaties in de vloer. Ook is er geen esthetische invloed. Je kan ook lamellen aan te brengen waardoor aanwezig installaties niet verwijderd hoeven te worden en beton repareren zou dan ook niet meer nodig zijn.