Het hebben van een radiator in de badkamer is ontzettend handig. Een koude badkamer is naar, vooral wanneer je net onder de warme douche wil springen. De wintermaanden kunnen voor extreme kou zorgen. In deze maanden is het altijd verstandig om verwarming in alle kamers van het huis te hebben.
Voor in de badkamer, zijn hier speciale radiatoren voor. Deze houden de ruimte warm en hebben daarnaast nog andere voordelen, zoals het opwarmen en drogen van handdoeken. Maar hoe kies je voor de juiste radiator voor in je badkamer?
Hoe werken radiatoren?
Een radiator kun je eenvoudig herkennen aan de manier waarop hij is opgebouwd. Ze bestaan namelijk uit horizontale latten die onder elkaar zijn geplaatst en met elkaar verbonden zijn door twee verticale latten. Deze latten zijn de paneelradiatoren, die voor de warmtewisseling binnen de ruimte zorgen.
Vaak zijn badkamers vochtige ruimtes. Door de warmte van het douche- of badwater, ontstaat er condensatie in de lucht. Dit zorgt voor beslagen spiegels en natte kleding en handdoeken. De radiator haalt de warmte uit deze kleine waterdruppeltjes die in de lucht zweven en geeft dit af aan de rest van de kamer. Een radiator heeft vaak een thermostaat. Dit kan de centrale thermostaat zijn, of een aparte knop waarmee de temperatuur aangepast kan worden. Je stelt zelf de temperatuur in, waarna de radiator aan het werk gaat.
Het is een bekend gegeven dat water en bepaalde materialen niet goed samengaan. Er ontstaat roest, iets dat niemand wil in een sanitaire ruimte zoals de badkamer. Daarom bevatten meeste radiatoren een speciale coating. Deze voorkomt het ontstaan van roest door het materiaal van de radiator te beschermen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over een beschadigde radiator.
De beste radiator voor in jouw badkamer
Er zijn veel soorten radiatoren die men in de badkamer kan plaatsen. Welke geschikt is voor jouw badkamer, hangt voornamelijk af van de beschikbare ruimte die er is. Ook kan er een radiator gekozen worden op vermogen en type aansluiting die beschikbaar is. Het is altijd verstandig om deze aspecten met een professional te bespreken, om een juiste keuze te kunnen maken.